To nordiske mesterskaber til dansk triatlon og masse af gode præstationer i Fredericia

sep 6, 2023

Her løbers der koncentreret ud af skiftezonen (Foto: Fotografen)

Østerstrand i Fredericia og området omkring dannede i weekenden ramme for en kæmpetriatlonfest for børn, unge og voksne, amatør- og eliteatleter. Og hvilken ramme det var! Høj sol, 20-25 grader, let vind og minimale bølger gjorde forholdende nærmest ideelle til afvikling af triatlon. Allerede tidligt lørdag morgen summede stævnepladsen af forventningsfulde atleter, trænere, dommer og nysgerrige fredericianer, der var ude på morgengåturen.

Kl. 10:00 lød starten på weekendens første konkurrence 2023 Nordic Championship Super Sprint Youth Boys og herefter kom konkurrencerne som perler på en snor. Kl. 11:00 var der nordiske mesterskab for Youth Girls. Kl. 12 var der Open Race for Age-Group. kl. 13:00 var der Kids Triathlon og derefter dagens helt store events nemlig 2023 Europe Triathlon Nordic Championships på sprintdistancen.

Nordiske mesterskaber for Ungdom
Til de nordiske mesterskaber for Youth Boys var der hele 54 unge atleter var klar til strandstart ved ”Costa del Østerstrand” for at svømme de 375 m inden der skulle løbes op ad stien til skifteområdet, som lå overfor Bülows Kasserne. Her stod cyklerne klar, og da våddragten og svømmebrillerne var lagt i kassen, galt det to omgange á hver 5 km på cyklen inden det afsluttende 3,2 km løb. Det blev – set med danske øjne – desværre ikke til danske podieplaceringer. Her var de unge nordmænd for stærke, og de tog alle tre podieplaceringer. Bedste unge danske triatlet blev Niklas Aratz Villà-Páramo (TIF Triathlon) på en 6. plads og blot 1 sekund efter ham kom Tobias Gårde Skou i mål.

Hos Youth Girls var der også flot tilslutning. 35 unge triatleter fra hele norden inklusiv de to inviterede unge ukrainske triatleter var til start. På trods af rigtigt flotte præstationer over hele linjen – især hos Mikkeline Fugleberg (Esbjerg Tri & Multisport) og Vigga Klausen (Fredericia Triathlon Team) blev det heller ikke her til danske podieplaceringer. Finland tog 1. pladsen, Norge 2. pladsen og 3. pladsen gik også til en finsk pige. Mikkeline kom ind på en 4. plads og Vigga på en flot 7. plads, der, når man medtænker, at hun konkurrerer mod piger, der er op til to år ældre end hende, lover rigtigt godt for fremtiden.

Se alle tider og placeringer her: https://www.sportstiming.dk/event/12345/results?round=66121. resultaterne her var også en del af DM Draft Triatlon Serien 4. afdeling.

Kids Triathlon, high-fives og store smil
Inden Eliten skulle i aktion var der Age-Group Draft 18+ og Kids Triathlon og var smilene ikke allerede brede blandt deltagerne og tilskuerne, så blev de det, da de børnene gav den gas. Det var fantastisk både at se hvordan børnene gav den fuld gas, samt se og høre, hvordan der uanset niveau og nationalitet, blev heppet og givet high-fives til de deltagende børn.

Elite Herrer og stærk svensker
KL 14. stod 53 triatleter klar ved det blå tæppe på stranden, klar til at finde ud af hvem der var hurtigst til at svømme de 750 m, cykle 20 og løbe 5 km. Til start var flere af de bedste danske kortdistancetriatleter og de gjorde alle god figur. Bedst blandt de danske triatleter var Oscar Gladney (Aarhus 1900 Triathlon), der, efter en rigtig god cykling, dannede fronttrio sammen med Gabriel Sandör (SEK) og Sebastian Wernersen (NOK) på løbet. Desværre løb de to for stærkt på den sidste omgang, til at Oscar Gladney kunne følge med. Han kunne dog fortjent lade sig hylde på podiet med en flot 3. plads. De næste to placeringer var også danske. Valdemar Solok (KTK86) kom i mål som nr. 4, mens Andreas Nikolajsen (Esbjerg Ungdomstriatlon) tog sig af 5. pladsen – og da han samtidig var hurtigst blandt alle juniorer, kunne han derfor fortjent lade sig hylde som nordisk mester for juniorer. Svenske Gabriel Sandör løb med sejren.

Elite Kvinder, overlegne Alberte og imponerende Clara og Celina
I sidste konkurrence lørdag var kvindernes tur til at afgøre, hvem der kunne kalde sig nordisk mester 2023, og konkurrencens helt store favorit Alberte Kjær Pedersen (Fredericia Triathlon Team) skuffede ikke.

På hjemmebanen i Fredericia, hvor hun startede sin karriere, triumferede hun og vandt i overlegen stil. Sølvet gik flot til Clara Carlquist (KTK86), der præsterede rigtigt godt og lidt overraskende henviste den stærke svenske pige, Klara Hofer Mattson, til 3. pladsen. Celina Kaarup kommer i mål som nr. 10 en placering som samtidigt gav hende 3. pladsen i de nordiske mesterskaber for juniorer.

Mixed Relay og danske 2. pladser
Søndag glat det Mixed Relay. Først var der 2+1 open race Youth¸og derefter nordisk mesterskab i 2+2. Begge var sanktionerede nordiske mesterskaber af de nordiske forbund. Hos juniorerne blev det til en 2. plads til danske hold bestående af Mikkeline Fugleberg (Esbjerg Tri & Motion), Niklas Aratz Villà-Páramo (TIF Triathlon) og Tobias Gårde Skou (Aarhus 1900 Triathlon). Team Norway løb med sejren mens juniorer fra Finland tog 3. pladsen.

Herefter var det tid til elitens Mixed Relay, og ligesom hos juniorerne blev det her til en dansk 2. plads. Team Denmark 1 bestående af Valdemar Solok, Clara Carlquist og Andreas Nikolajsen og Andrea Bolvig var med helt fremme hele konkurrencen, og kun en rigtig stærk præstation fra svenske det svenske hold gjorde at det danske hold måtte tage til takke med 2. pladsen. Finland tog 3. pladsen.

Udover 2. pladsen blev det til en 5. og 6. plads. Det kombinerede dansk/ukrainske Mixed Relay-hold bestående af de to ukrainske piger Dana og Yeva Soroka, Magnus Lynge Larsen (SHS Stevns TRI) og Gustav Røn-Buskov (Aarhus 1900 Triathlon) kom i mål som nr. 5, mens Team Denmark 2 med Thomas Nielsen, Selma Nørby, Silas Plambæk og Cathrine Madsen tog 6. pladsen.

Alt i alt var der mange flotte danske præstationer og resultater i Fredericia, og så var det en rigtigt god mulighed for mange (især de yngre) at prøve, hvordan det er at være med i et stort felt og på egen krop prøve den kamp om placeringer og taktik som følger med ved større internationale konkurrencer.

De nordiske mesterskaber i Fredericia blev arrangeret af Fredericia Triathlon Team, Fredericia Kommune og Triatlon Danmark.

Find flere billeder fra de nordiske mesterskaber på Schrøderfoto.dk på Facebook

Se interview med de to dygtige unge atleter Cornelia og Thilde fra Odense Triathlon Klub, og Triatlon Danmarks direktør og sportschef Rasmus Henning, som fortæller om triatlon i videoen nedenfor.

Dansk succes ved europamesterskaberne i Coimbra

2024 Europe Triathlon Multisport Championships i Coimbra blev en stor succes for dansk triatlon. De danske Age-Group-landsholdsatleter præsterede flot med 2 guldmedaljer, 3 bronzemedaljer og en 7. plads. Derudover blev det også til dansk bronzemedalje i Aquatlon Elite.