Svømning i åbent vand

Med hav hele vejen rundt om Danmark og masser af søer er det naturligt og let for de fleste klubber at få adgang til svømning i åbent vand. Og flere og flere klubber benytter sig også at disse fine muligheder for at komme ud og svømme i det fri.

For at sikre at alle får en god oplevelse og minimere risikoen for ulykker har Bevæg dig for livet – Svømning, Dansk Svømmeunion og Triatlon Danmark et sæt anbefalinger for svømning i åbent vand, som vi opfordrer triatlonklubber og alle Triatlon Danmarks medlemmer til at følge, når de begiver sig ud i vandet.

Anbefalingerne indeholder:

  1) Råd om svømning i koldt vand

  2) Råd om sikkerhed

  3) Råd om udstyr

  4) Råd om deltagelse i stævner

Råd om svømning i koldt vand

Når man svømmer i åbent vand i Danmark, hvor vandtemperaturerne især om foråret er lav, er risikoen for nedkøling (hypotermi) stor. Hypotermi defineres ved en kropstemperatur på 35 grader eller under og kan være decideret livsfarligt.

Personer, der oplever hypotermi, vil oftest selv have svært ved at vurdere deres tilstand og at de har brug for hjælp.

Vandtemperatur
Vi anbefaler, at man først påbegynder svømmetræning, når vandtemperaturen når 13 grader (målt i 60 cm. dybde). Er vandtemperaturen under 16 grader, anbefaler vi desuden brug af neoprenhætte og gerne sokker og handsker.

Anbefalinger om vandtemperaturer i forhold til sikkerhed er ikke lavet for sjov. Husk altid at mærke efter og stoppe i tide. Står der i en bog, at man kan svømme 10 minutter i 13 grader koldt vand, er det ikke sikkert, at det også gælder for dig. Derfor: Vær beredt, klæd dig ordentligt på og svøm aldrig alene.

 

Symptomerne på hypotermi er:

– Kulderystelser

– Sløret tale

– Unormalt langsom vejrtrækning

– Kold, bleg hud

– Tab af koordinationsevne

– Slaphed, træthed, nedsat reaktion på omgivelserne

Læs mere om hypotermi her

 

Råd om sikkerhed

Sikkerhed bør altid være i fokus, når man svømmer i åbent vand. Så før alle springer i vandet, er Triatlon Danmarks anbefaling, at man følger disse 7 trin:

1) Gennemgå sikkerhedsprocedurerne, så alle ved hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude.

2) Informer nye åbent vand svømmere om faremomenterne (vejrtrækningsbesvær, kulde, strøm, sten i vandet mv)

3) Opdel jer i grupper, efter hvor hurtigt man svømmer og aftal afstanden til hinanden (det er svært at hjælpe en, der ligger 100 m. væk)

4) Aftal hvor I træner og angiv hvilke pejlemærker, der svømmes efter

5) Aftal træningstiden og bed alle om at give besked, hvis de stopper inden træningen er slut

6) Gennemgå de tre armsignaler for Hjælp/Jeg er i nød, Kom/hent mig og Jeg er ok/Besked modtaget

7) Lav opvarmning både på land og i vand.

Specifikt for ungdomssvømning

Vi anbefaler, at der minimum er én ekstra voksen til stede ved ungdomstræning i åbent vand. Denne skal være erfaren åbent vand svømmer og bl.a. fungere som spotter.

Og at de unge har trænet åbent vand øvelser i svømmehallen, inden de begynder at svømme åbent vand. Træn f.eks. armsignaler, bjergning, rotation til rygleje, fællesstartøvelser, orientering og svømning i par.

 

Sikkerhedsprocedure til klubtræning

Alle klubber opfordres til at udfærdige sikkerhedsprocedurer for deres åbent vand træning i klubregi, som passer til de lokale forhold. Den bør indeholde instrukser om, hvad man gør, hvis noget går galt, den bør være tilgængelig på klubbens hjemmeside og blive omtalt ved hver åbent vand træning, så alle kender til sikkerhedsprocedurerne.

Medbring til klubtræning i åbent vand
– En (opladt) mobiltelefon
– En førstehjælpstaske
– En trininddelt vejledning for ageren i tilfælde af uheld (se f.eks. Dansk Svømmeunions vejledning i beredskabsplaner)

Råd om udstyr

Våddragt
Vi anbefaler altid våddragt, uanset om man er erfaren eller begynder ung eller voksen. En våddragt isolerer og hjælper kroppen til at holde varmen i vandet. Det sker på to måder: For det første mindsker den stramtsiddende våddragt vandgennemstrømningen til et minimum. Det vand, der kommer ind imellem kroppen og dragten, og det vand, som lægger sig i luftlommer i selve neoprenlaget, vil hurtigt blive varmet op af kroppen. Dette stillestående vandlag udskiftes kun langsomt, og det varme vand bidrager til at holde kroppen varm. For det andet isolerer neoprenen, der er et gummiprodukt med luftbobler, mod kulden fra det omkringliggende vand.

Neoprenhætte
Varmeafgivelsen fra især hoved og hals er stor. En neoprenhætte beskytter via de samme principper som en våddragt. Netop hoved og hals er et af de største kilder til varmeafgivelse. Derfor er det essentielt at du benytter en neoprenhætte, når du svømmer i koldt vand – enten med eller uden halskrave. Vi anbefaler altid brug af neoprenhætte, hvis vandtemperaturen er under 16°C.

Neoprenhandsker og -sokker
Hænder og fødder kan blive meget kolde ved svømning i åbent vand. Individuelle faktorer bevirker at effekt og gener varier meget fra person til person. Hvis du vælger at svømme med neoprenhandsker og/eller neoprensokker, vil du stadig opleve, at fødder og hænder kan blive afkølet og måske følelsesløse, men du vil samtidigt opleve eventuelle smerter og gener betydeligt mindsket.

Ørepropper: Balancenerven påvirkes ved koldt vand. Derfor er brug af ørepropper vigtigt. Derved undgår du at opleve svimmelhed som følge af koldt vand, der rammer balancenerven.

Kilde: Bevæg dig for livet – Svømning 

 

 

Svøm synligt, sikkert og sammen

– Anvend badehætter i signalfarver f.eks. gul, rød, orange, pink mv. for at sikre, at I er synlige for andre og hinanden.

– Svøm gerne med havtaske

– Svøm ALTID sammen med andre og i nærheden af hinanden

– Svøm tæt på og langs kysten

– Svøm i overskuelige hold og læg evt. markeringer ud i vandet, så I er synlige for andre brugere af vandet

– Svøm efter forholdene og hver opmærksom på andre badegæster, trafik på vandet, bølger og strømforhold

Råd om deltagelse i konkurrence og stævner

Som deltager bør du i god tid før for stævnet, have sat dig ind i brugen af våddragt, svømmebriller og svømmeteknik i åbent vand. Det kan du bl.a. gøre i den lokale triatlonklub eller et par dage før if. forbindelse med stævnet.

Husk:
– Træn målrettet til netop det stævne og den distance, som du vil gennemføre
– Vær udhvilet og frisk på racedag
– Sørg for mentalt og fysisk at være klar til race – ellers træk dig ud af stævnet.
– Deltag i racebriefing og lyt nøje efter anvisninger fra arrangørerne
– Ved svømmebriefing umiddelbart forud for svømmestart, bør du sikre dig, at du forstår alle anvisninger.

I konkurrence:
Vær opmærksom på at placere dig således, at du ikke bliver ramt af hurtigere svømmere bagfra, erkend dit niveau og placer dig derefter ved starten

Bliver du under svømningen presset/stresset, så du ikke kan orientere dig, eller sker der andre uforudsete hændelser (f.eks. vand i brillerne), så rul om på ryggen og træk luft ind, fjern vandet fra brillerne og få pulsen ned. Når du er klar igen fortsættes konkurrencen. Er du ikke klar, anmoder du om hjælp.

Tak til Bevæg dig for livet – Svømning og SvømDanmark for hjælp til at udforme dette materiale.