Interview med Michelle Vesterby om karrieren, livet som triatlet og fremtidsplanerne
Foto: Michelle Vesterby
Da Michelle Vesterby stillede til start ved ’2024 Europe Triathlon Challenge Long Distance Championships’ i Almere 14. september var det ikke blot endnu en start – det var hendes sidste ”full distance PRO-race”. Efterfølgende tog vi en snak med hende om hendes triatlonkarriere, livet som triatlet og fremtidsplanerne, nu hvor den professionelle triatlonkarriere var slut.
Som så mange andre, der har haft en professionel triatlonkarriere, kom Michelle Vesterby ind i triatlonsporten lidt ved et tilfælde:
”Jeg føler jo først, at jeg rigtigt startede min triatlonkarriere i november 2011 i Arizona, hvor jeg kørte min første IRONMAN. Jeg kørte noget kortdistance inden da, men det var aldrig noget, der føltes helt rigtigt i min mave. Så det var først der, jeg tænkte, at det her har jeg lyst til at bruge de næste årtier på. Det var ikke planlagt, at det skulle være så længe, men det kom det så til.”
Hvad var baggrunden for at du startede med triatlon?
”Min indgang til triatlon var jo meget en tilfældighed. Jeg havde slet ikke set mig selv i professionel sport. Jeg kom fra en svømmebaggrund og stoppede allerede i gymnasium med det på eliteplan. Og så mødte jeg jo min mand, som var på træningslejr bl.a. med Rasmus Henning og Helle Frederiksen og alle de triatleter der trænede på La Santa på det her tidspunkt. Og så blev vi kærester, og jeg kunne godt se, hvis jeg skulle have tid sammen med en triatlet, så blev jeg også nød til at træne selv. Fordi alle ekstra timer udover arbejde blev brugt på det. Så var det den måde, jeg kom ind i sporten på. Jeg tog med til svømning, og det kunne jeg jo godt finde ud af, og så måtte jeg jo tage løbeskoene på og finde ud af løb og det samme galt med cykling. Og på den måde kom jeg ind i sporten. Jeg boede i Odense på det tidspunkt og læste idræt, og de havde jo et rigtigt godt elitemiljø i Odense dengang, som også hurtigt, fordi jeg kom fra svømning, tog mig til sig.”
Du har jo rigtigt mange flotte resultater, hvilke er du mest stolt over?
”Der er jo ingen tvivl om, at min 4. plads på Hawaii, skinner lidt igennem, men det har også været helt unikt at vinde IRONMAN-stævner på hjemmebane i København. Det er helt klart også nogle af de sejre, jeg husker allerbedst. Men det er svært at vælge nogen ud. En præstation jeg er sindssyg stolt over er, at jeg kørte IRONMAN i de københavnske gader tre måneder efter Markus blev født. En anden er min første IRONMAN-sejr, som var på Lanzarote, som jo også lidt var min hjemmebane, da Club La Santa og Lanzarote har været mit andet hjem gennem hele min karriere. Så den følte jeg også lidt var en hjemmebanesejr, som kom på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen, der troede, at jeg kunne. At jeg så gik ned og hev sejre i min blot anden IRONMAN i 2012, kun få måneder efter jeg kørte min første i Arizona. Det var også meget sjovt. IRONMAN var noget folk forstod. Før havde jeg kørt lidt Europa Cups og World Cups bl.a. i Mexico og ikke fået nogen anerkendelse for mine præstationer, og når man så går ned og vinder IRONMAN Lanzarote i sin anden IRONMAN. Det giver genklang og folk siger ”hold da op”. Jeg havde jo faktisk lavet noget, der var fint tidligere, men det blev bare ikke anerkendt på samme vis, som når man kører IRONMAN-distancen. Lige meget hvor meget man prøver at tale kortdistance op, så er det svært.”
Hvilken indflydelse håber du at have haft på dansk triatlon, og hvad vil du gerne huske for, nu hvor du ikke længere er professionel?
“Jeg vil jo gerne huske for mit #KeepSmiling. At der ikke er noget, der er for stort. At man kan tillade sig at sætte overliggeren højt. Jeg føler, jeg er blevet tvivlet på mange gange, og har også fået rigtigt mange slag i min karriere, men jeg har altid rejst mig igen. Så det med at være foregangskvinde for at folk tør at forfølge deres drømme og deres mavefornemmelser, og aldrig lade nogen fortælle dig, at du ikke kan, er noget jeg gerne vil huske for. Min historie er lidt ligesom med humlebien, der ikke vidste den kunne flyve, og det jeg gerne vil formidle. Jeg har jo startet op med coaching, og det er jo ikke kun for triatleter. Det er lige så meget hr. og fru. Danmark, som ikke ved, at de rent faktisk godt kan komme i god form. At man godt kan komme ud og lære at løbe 5. km.”
Har du haft rollemodeller, der har været medvirkende til, at du er der, hvor du er i dag?
“Ja. Jeg synes jo faktisk, der har været vigtige personer gennem hele min karriere, eftersom det aldrig har været en soloperformance. Det har været fordi, jeg har haft et godt team omkring mig. Lige fra fra min første træner Jens Lünkilde i KTK86 til Frank Jakobsen, som har været min træner af flere omgange og også har været min mentor rigtigt meget gennem min triatlonkarriere. Og så har jeg jo været en tur i Belgien med Luc van Lierde, og fået min slag for det. Jeg har haft folk i forskellige perioder, når jeg har haft brug for dem. Og der er ingen tvivl, at der i min karriere, fordi den har varet i over et årti, har været brug for forskellige personer og også folk jeg har ladet mig inspirere af. Jeg har været rigtigt meget i Boulder og trænet med Mirinda Carfrae og Rachel Joyce, nogle piger, der var bedre end mig og også nogle rollemodeller. Og så synes jeg jo også altid, at vi har haft rigtigt mange gode piger herhjemme på mit niveau, og vi har jo også helt klart elsket hinanden og presset hinanden på godt og ondt. Selvfølgelig vil man altid gerne være den bedste dansker, men der har altid været en rigtig god dynamik os imellem, som har gjort, at man blev skarp, og det har jeg heller ikke villet være foruden.”
Kan du fortælle noget om de strategier, du har benyttet for at forblive fokuseret og motiveret både i konkurrencer og i træningen?
“Det er utroligt vigtigt for mig altid at have et mål. Jeg kan rigtig godt lide off-season, hvis jeg ved, hvornår det næste mål er. Jeg har til gengæld også været rigtig god til at have den balancegang med at komme ud af form og komme i form, så jeg har nået at føle sult til at arbejde frem mod det næste mål. Det motiverer mig altid have en målsætning og et nyt mål og at stile efter. Et mål, der hele tiden er med til at motivere og gøre dig bedre, er en af de strategier, jeg har benyttet. Der har selvfølgelig været perioder, hvor det har været hårdt, og hvor jeg virkelig har forsøgt bare at være i processen og nyde processen, og så er det vigtigt have nogle delmål. Mit bedste råd i forhold til at performe og være i mental balance. Det gælder om at forberede sig så godt som muligt og vende hver en sten. For står man på startlinjen og ved, at man har gjort alt at det, man overhovedet kunne, er der ikke noget, der bliver overladt til tilfældighederne. Og ved man, at man har gjort tingene rigtigt, er der heller ikke noget, man kan dømme sig selv på undervejs i konkurrencen. Fordi så snart man begynder at få en lille smule tvivl på race day, er den meget nemt at bygge videre på, og slå sig selv oven i hovedet med undervejs. Så det med at forberede sig bedst muligt, være god til at filtrere andres holdninger fra og have sit team, og dem man stoler på, tæt på, er mine bedste råd.”
Der er jo sket en del med triatlon siden du startede. Er der noget, du specifikt har ændret eller gjort anderledes i 2011 i forhold til i dag?
Nej, jeg synes ikke, der er noget som sådan, jeg har ændret, men der har jo været en udvikling, man skulle følge med i. Vi har altid gået op i udstyr og aerodynamik, og det er måske også en af grundene til min resultater tidligt i min karriere. Og det er jo især noget, der er kommet ind i sporten de senere år. Selvfølgelig har vi prøvet forskellige ting i træningen undervejs og prøvet at optimere på alle de ting, vi kunne optimere på, men det er meget de samme ting, som folk også afprøver i dag f.eks. højdetræning. Engang trænede man langt og endurance, og i dag træner man hårdt og kort. Og der er ingen tvivl om, at jeg træner væsentligt mere hårdt og kort nu, fordi jeg ikke har tiden til at sidde så mange timer på cyklen, som jeg gjorde tidligere.”
Er kost et element, hvor du har oplevet en ændring?
Jeg har 7-9-13 aldrig været meget skadet i min karriere, og jeg har aldrig været fanatisk men altid haft en mentalitet om ’cut the crap’ 8 uger før konkurrence for at stå race-klar. Ellers har jeg egentligt tilladt mig at spise det, jeg har haft lyst til og selvfølgelig være sikker på at få det nødvendige vitaminer og mineraler. Det tror jeg har medvirket til at min krop har været i god balance gennem hele min karriere, og en af grundene til at jeg ikke har lidt at større skader eller sygdomsperioder.”
Hvad er dit bedste råd til unge triatleter der ønsker at forfølge en professionel karriere?
Find din egen vej, og lad være med at tro, at du absolut skal træne ligesom naboen eller konkurrenten. Læg sin egen plan og være tro mod den plan, også når det kommer til racedag. Så vær tro mod dig selv, og stå ved det, selvom der er nogen, som siger anderledes. Det kan være rigtigt svært, men at kunne turde og følge sin mavefornemmelse er det der får folk til at komme allerlængst, tror jeg.”
Hvad er fremtidsplanerne?
Planen er at lave endnu mere #KeepSmiling og coaching, og så vil jeg rigtigt gerne ud og lave flere foredrag og endnu flere KeepSmiling-camps og KeepSmiling-løb. Det, synes jeg, er rigtigt spændende. Og så har jeg jo en plan om at køre en Ultraman på Hawaii i slut november efter jeg kvalificerede mig ved at vinde en Ultraman i marts.”
Fra Triatlon Danmark skal der lyde et stort tak til Michelle for hendes indsats for dansk triatlon gennem alle årene. Og selvom det nu er slut med triatlon på professionelt plan, er vi sikre på, at hun aldrig helt slipper sporten, og vi ønsker hende alt mulig held og lykke – både på den korte bane med Ultraman på Hawaii og i fremtiden.
Fakta om Michelle Vesterby
Alder: 41, mor til to og gift
Profession: Tidligere professionel triatlet. Nu coach, personlig træningsvejleder og foredragsholder med #KeepSmiling.
Triatlonklub: Team Triathlon Herning
Udvalgte resultater:
1. plads ved 2007 Copenhagen ETU Triathlon European Championships
2. plads ved 2011 Tampere ETU Long Distance Triathlon European Championships
3. plads ved 2021 World Triathlon Long Distance Championships Almere-Amsterdam
1. plads ved 2021 IRONMAN Lanzarote
1. plads ved 2016 IRONMAN Cozumel
1. plads ved 2015 IRONMAN Copenhagen
1. plads ved 2014 IRONMAN 70.3 Budapest
1. plads ved 2012 IRONMAN Lanzarote
Læs mere om #KeepSmiling på https://michellevesterby.com/
Ungdomscamps 2025 – sæt X i kalenderen
Datoerne for forårscamp og sommercamp i 2025 er på plads og tilmeldingen til Forårscampen er allerede åben. læs mere….
T100 Triathlon World Championship Final Dubai optakt
Laura Madsen og Magnus Ditlev er begge klar til weekendens T100 World Championship Finals i Dubai. Daniel Bækkegaard har desværre måtte trække sig pga. sygdom. Læs mere…
Triatleten Magnus Ditlev afslutter på søndag i Dubai en stor 2024-sæson med VM-finale i T100-serien, hvor han ligger nummer to.
På søndag kan Magnus Ditlev vinde sin anden VM-medalje i triatlon på kun tre uger, når VM-finalen i den nye VM-serie T100, finder sted i Dubai. læs hele pressemeddelelsen her…
Middel- og langdistancelandsholdet 2025
11 atleter er udtaget til middel- og langdistancelandsholdet 2025. Se hvilke her…