105 Udrykning og evakuering
105 Udrykning og Evakuering
Forhåbentligt sker der ingen uheld ved det stævne, du/I arrangerer. Ingen drukner, vælter på cyklen eller får hedeslag på løbeturen i 28 graders varme, og ingen i publikum får hjertestop. Og i de få timer, stævnet varer, er der kun sjældent behov for akut udrykning pga. tilskadekomne (eller brand) i lokalområdet, men det kan jo ske. Så det er bedre at være forberedt, end at blive overrasket over, hvor svært det er at kommunikere den præcise placering af den tilskadekomne eller få givet besked til de frivillige mht. hvorledes de skal sikre fri adgang til ambulancer og/eller brandbiler og politi.
Vi anbefaler derfor, at arrangør har en plan for:
- Hvor tilskadekomne skal sættes i land fra båd, ved åbent vand-stævner. Sørg evt. for at markere 2 steder på et kort, hvor ambulancer kan afhente tilskadekomne. Et sted, hvor der skal afhentes ved hovedskade eller risiko herfor, og et andet sted, hvor ambulancen kan hente en tilskadekommen, som kan flyttes uden risiko – ofte længere væk fra vandkanten og dermed tættere på offentlig vej.
- Hvor ambulancer henter tilskadekomne fra svømme- og skiftezoner og andre steder, hvor der ikke er nem adgang.
- Hvorledes udrykningskøretøjer skal komme ind på og/eller igennem stævnets område
- Hvorledes publikum skal vejledes, såfremt der skal evakueres pga. brand eller anden utilsigtet hændelse.
Det er altid en fordel at have delt stævnets område (især cykel- og løberuter) op i sektorer, som er markeret på kort – og når der rekvireres udrykning, så rekvireres der til en sektor. Dette forudsætter naturligvis, at man forud for stævnet har fremsendt al information om ruterne og stævnet til AMK (Præhospitalt beredskab).
Læs også 104 H om AMK, 111 om utilsigtede hændelser og 116 om Medicinsk Beredskab.
For at de frivillige kan eksekvere optimalt i udryknings- eller evakuerings-situationer, skal de have den fornødne information. Læs derfor gerne hele afsnit 112
105 Vandsikkerhedsplan